Paper 14.11

Mihaela Lambru
Universitatea din Bucureşti

Sectorul neguvernamental din Romania: evoluţie, caracteristici, provocări

Abstract. De douazeci de ani în România organizaţiile neguvernamentale au reintrat  în viaţa fiecăruia dintre noi, sub diverse forme. Mulţi dintre noi urmează cursuri de pregatire profesionala organizate de către organizaţii neguvernamnetale, se duc la universităţi care funcţionează ca organizaţii neguvernamentale, utilizează servicii sociale oferite sau gestionate de către astfel de organizaţii, işi petrec timpul liber la evenimentele culturale sau sportive organizate de asociaţii de profil. Foarte mulţi dintre noi fac parte din cel putin o organizaţie neguvernamnetala, fie că vorbim despre asociaţii de părinţi sau asociaţii de locatari, asociaţii profesionale sau religioase. Asociaţiile şi fundaţiile ne permit să ne exprimăm susţinerea pentru anumite cauze şi proiecte sociale, să ne exprimăm solidaritatea, să ne organizăm în funcţie de interese şi preocupări comune, să interacţionăm prin intermediul structurilor asociative cu alte structuri din societate precum statul sau sectorul de afaceri.

În contextul tranziţiei de la regimul totalitar comunist la cel democratic, sectorul neguvernamental din România s-a reinventat, parcurgînd toate etapele pe care întreaga societate românească le-a străbătut în ultimii douazeci de ani, reflectînd schimbările, provocările de la nivelul societăţii.

Studiul propus pentru prezentare sumarizează rezultatele unei cercetări ample asupra sectorului neguvernamental realizată în 2010 la iniţiativa FDSC, în care am fost implicată in calitate de coordonator şi autor. Acestă cercetare oferă o imagine complexă şi de detaliu asupra evoluţiei sectorului neguvernamental, oferind informaţii structurate cu privire la profilul şi dinamica sectorului, domenii de activitate, relaţii inter-sectoriale. În studiul propus pentru prezentare se va pune accentul pe analiza dinamicii relaţiei Stat-sector neguvernamental, relaţie critică pentru dezvoltarea acestuia din urmă. Existenţa unui cadru politic democratic reprezintă doar o condiţie minimă pentru a asigura dezvoltarea sectorului neguvernamental. Pentru a avea un sector neguvernamental puternic este nevoie de o viziune politică asupra importanţei, locului şi rolului sectorului neguvernamental în societate, urmată de decizii de politică publică consistente cu acestă viziune. Cercetarea noastră a aratăt faptul ca acestă viziune politcă asupra sectorului este inexistentă, deciziile de politică publică vizînd susţinerea sectorului neguvernamental sunt realizate ad-hoc iar consecinţele se pot vedea în criza sectorului neguvernamental, în slăbiciunea alternativelor de servicii sociale pentru cetăţean, in inconsistenţa formulelor de parteneriat public-privat.